Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kivérezteti a kormány az önkor
  2011-03-09 22:25:41, szerda
 
  Kivérezteti a kormány az önkormányzatokat?


2009.08.15. 18:25

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mai nyilatkozatában a 800 milliárdra rúgó önkormányzati adósságállomány (állami) konszolidációját sürgette, hasonlóan a kilencvenes évek bankkonszolidációjához.

Az önkormányzatok hitelállománya 800 milliárd forint körüli, de ez az utóbbi négy évben duplázódott meg - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A gödöllői polgármester kifejtette: ebből a működési hitel 100-120 milliárd, ezt görgetik maguk előtt az önkormányzatok, a többi a fejlesztési hitelállomány, aminek egy része kötvény.

Gémesi György szerint az önkormányzatoknak hasonló konszolidációra lenne szükségük, mint a bankoknak. A települések kényszerből, az állami feladatok ellátására és fejlesztésre vettek fel hitelt - emelte ki. Évek óta csökken az állami finanszírozás reálértéke, idén nominálértéken is, és ebből akarnak még 10 százalékot levenni, ami nonszensz - hangsúlyozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Az önkormányzatok adósságállományának növekedésére, illetve az ebből fakadó kockázatkora az ÁSZ többször is felhívta a figyelmet. Legutóbb éppen a helyi önkormányzatok 2008. évi ellenőrzéséről szóló jelentésében.

Ebből a jelentésből a következő tények világlanak ki:

1. Az önkormányzatok adósságállománya nem az elmúlt négy évben indult ugrásszerű fejlődésnek, hanem 2006-ot követően.

2. Az adósságállomány ebben az időszakban a legnagyobb mértékben a megyei jogú városokban, a megyékben és városokban növekedett, míg a fővárosi, a fővárosi kerületi és a települési önkormányzatok adósságállománya lényegesen szerényebb mértékben növekedett. (Aki akarja vesse ezt össze a választási térképekkel.)

3. Ahogy azt Gémesi mondja, az adósságállomány zömét nem a működési kiadásokra vették fel (az életveszélyes lenne), hanem fejlesztésekre, beruházásokra. Az önkormányzatok befektetett eszközeinek állománya 946,5 milliárd forinttal növekedett, ami több, mint a rövid- és hosszú lejáratú adósságállomány 692,7 milliárd forintos növekedése. Vagyis az eladósodás egyáltalán nem egy kényszer eredménye, hanem egy tudatos beruházási és finanszírozási stratégiáé.

4. Az önkormányzatok értékpapírokból származó bevételei 2005 és 2008 között 36 milliárd forintról 227 milliárd forintra nőttek. A növekmény jóval nagyobb, mint az adósságszolgálat növekménye ugyanebben az időszakban. Az önkormányzatok a felvett hosszú távú fejlesztési hiteleik egy részéből rövid lejáratú értékpapírokat (állampapírokat) vásároltak és rövid- és hosszútávú kamatkülönbözet révén extra jövedelemre tesznek szert.

5. A központi költségvetés támogatásában igazából 2006-ban volt egy egyszeri, jelentős reálcsökkenés, azóta reálértékben és GDP-arányosan nem csökken a központi költségvetési támogatás (az szja-bevételeket is beleszámítva), sőt 2008-ban nőtt is. A központi költségvetés a GDP 5,3%-át fordítja az önkormányzati alrendszer támogatására.

6. 2009 II. negyedévében a GDP az Ecostat szerint 7,6%-kal csökkent az előlző év azonos időszakához képest. A 2008-as GDP 26.621 milliárd Ft, ennek a 7,6%-ának az 5,3%-a 108 m Ft. Körülbelül ennyit (pontosabban 120 milliárd forintot) tervez elvonni a Bajnai-kormány az önkormányzatoktól - magyarul nem történik más, mint hogy egy kisebb tortából kisebb szelet jut.

Nyilvánvaló, hogy az országosan összesített adatok mögött az egyes önkormányzati szinteken (főváros, megyék, nagyvárosok, falvak) teljesen eltérő eladósodottsági és finanszírozási technikák, lehetőségek és szakmai hozzáértés húzódnak meg. De az is tagadhatatlan, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok 2006 óta egy sajátos "adósságból fejlesztés" elvű önkormányzati költségvetési politikát követnek, aminek pozitív oldala a helyi fejlődés, a negatív oldala az állam eladósodottsága és a pénzügyi kockázatok növekedése, melynek megfelelő kezelésére nyilvánvalóan nincs meg mindenhol a megfelelő szakértelem.

Gémesi Györggyel ellentétben úgy vélem, hogy semmi szükség az önkormányzati adósságállomány állami konszolidációjára. Biztosak lehetünk benne, hogy a hiteleket nem főtéri szőkökútra és viacolor burkolatra vették fel, hanem olyan beruházási célokra, amelyek fejlesztik a helyi gazdaságot, csökkentik a munkanélküliséget, ezen keresztül javítják a helyi lakosok és vállalkozások adóztathatóságát és végső soron biztosítják a felvett hitelek visszafizetésének fedezetét.

Ez lenne a fideszes modell, nem? Működik, nem?

Akkor minek a konszolidáció?


http://orulunkvincent.blog.hu/2009/08/15/kiverezteti_a_kormany_az_onkormanyzatoka t#c12856039
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adóztathatóságát, konszolidációját, adósságszolgálat, adósságállománya, önkormányzatokat, onkormanyzatokat, adósságállomány, értékpapírokból, eladósodottsági, eladósodottsága, kamatkülönbözet, konszolidációra, nyilatkozatában, finanszírozási, önkormányzatok, nominálértéken, hitelállománya, ellenőrzéséről, állampapírokat, értékpapírokat, fejlesztésekre, orulunkvincent, vállalkozások, hitelállomány, szövetségének, nyilvánvalóan, önkormányzati, költségvetési, tagadhatatlan, konszolidáció, reálcsökkenés, beruházásokra, finanszírozás, életveszélyes, támogatásában, kockázatkora, kilencvenes évek, önkormányzatok hitelállománya, utóbbi négy, gödöllői polgármester, működési hitel, fejlesztési hitelállomány, része kötvény, önkormányzatoknak hasonló, települések kényszerből, állami feladatok, állami finanszírozás, ebből fakadó, helyi önkormányzatok, következő tények, önkormányzatok adósságállománya, elmúlt négy, Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének, Gémesi Györggyel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Két tekintet van  Bella István: Zsoltár  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Ma  Beney Zsuzsa - Álom  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ébredj  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  Miért nem menti meg Jézus...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Ázzal aki csak szép  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét  Muratáj  próbáljuk ki az őszinteséget  Alakot vált...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Föld napja április 22  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Próbálkozni kell ahhoz,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kilencvenes évek, önkormányzatok hitelállománya, utóbbi négy, gödöllői polgármester, működési hitel, fejlesztési hitelállomány, része kötvény, önkormányzatoknak hasonló, települések kényszerből, állami feladatok, állami finanszírozás, ebből fakadó, helyi önkormányzatok, következő tények, önkormányzatok adósságállománya, elmúlt négy, adósságállomány ebben, legnagyobb mértékben, megyei jogú, fővárosi kerületi, települési önkormányzatok, választási térképekkel, adósságállomány zömét, működési kiadásokra, életveszélyes lenne, önkormányzatok befektetett, eladósodás egyáltalán, kényszer eredménye, tudatos beruházási, önkormányzatok értékpapírokból, növekmény jóval, adósságszolgálat növekménye, felvett hosszú, részéből rövid, központi költségvetés, központi költségvetési, önkormányzati alrendszer, kisebb tortából, országosan összesített, egyes önkormányzati, fideszes vezetésű, helyi fejlődés, negatív oldala, állam eladósodottsága, pénzügyi kockázatok, megfelelő szakértelem, önkormányzati adósságállomány, helyi gazdaságot, helyi lakosok, felvett hitelek, fideszes modell, adóztathatóságát, konszolidációját, adósságszolgálat, adósságállománya, önkormányzatokat, onkormanyzatokat, adósságállomány, értékpapírokból, eladósodottsági, eladósodottsága, kamatkülönbözet, konszolidációra, nyilatkozatában, finanszírozási, önkormányzatok, nominálértéken, hitelállománya, ellenőrzéséről, állampapírokat, értékpapírokat, fejlesztésekre, orulunkvincent, vállalkozások, hitelállomány, szövetségének, nyilvánvalóan, önkormányzati, költségvetési, tagadhatatlan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.